De komende maand staat voor veel mensen in het teken van de ramadan. Sommige werkgevers vasten zelf, bij anderen roept het vragen op. Zoals: moet ik mijn personeel tegemoetkomen tijdens de ramadan? Hoe zorg ik dat de ramadan geen invloed heeft op de werkzaamheden?
Werkgevers zijn werknemers tijdens de ramadan geen extra arbeidsvoorwaarden of aanpassing van werk, tijden of locatie verschuldigd. Maar als aandacht besteed wordt aan vastende medewerkers kan het voor meer verbinding in het hele team zorgen.
Wat is de ramadan?
De ramadan is een periode van bezinning, zelfreflectie, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Iedere moslim beleeft de ramadan anders. De een reflecteert op zijn eigen gedrag, terwijl de ander zijn bijdrage aan de maatschappij evalueert. Het is een spirituele beleving waar ontzegging van eten, drinken, roken en seks van zonsopgang tot zonsondergang bij horen. Deelnemers van de ramadan vasten een maand lang. Dit jaar begint de ramadan op woensdag 22 maart en duurt deze tot en met donderdag 20 april. Moslims sluiten de ramadan af met het Suikerfeest: Eid-ul Fitr (vrijdag 21 april).
Tips en aandachtspunten tijdens de ramadan
Aangepaste werktijden tijdens de ramadan is een veelgenoemde tip. Maar wat kan er nog meer gedaan worden voor een medewerker? Het antwoord hierop is begrip en respect. Dit kan getoond worden door onder andere het volgende te ondernemen:
- Vraag wat jij kunt doen
- Pas werktijden aan
- Creëer bidmomenten
- Bied een gebedsruimte/stilteruimte
- Organiseer een gezamenlijke maaltijd
- Denk mee over Eid-ul Fitr