Het elektriciteitsnet is in grote delen van Nederland overbelast. Zowel capaciteit voor levering als voor teruglevering van stroom is op bepaalde plekken schaars. Bedrijven kunnen daardoor steeds vaker geen aansluiting krijgen. Op dit moment worden aansluitingen aan het stroomnet gerealiseerd op basis van het wettelijke ‘first come first serve’ principe. Dit stelt dat netbeheerders klanten helpen in volgorde van binnenkomst, ongeacht of de aanvraag voor een casino is, of voor een ziekenhuis of een zonnepark. Wie geen aansluiting krijgt komt op een wachtlijst.
Jeroen Sanders, CTO van netbeheerder Enexis, geeft aan dat door de Rijksoverheid, gemeenten of provincies moet worden bepaald wie voorrang heeft, het liefst in onderlinge samenhang. Netbeheerders kunnen alleen meedenken en de consequenties van de keuze in kaart brengen, volgens Sanders.
Al hoewel er hard gewerkt wordt, zal de filevorming op het net niet binnen afzienbare tijd opgelost zijn. Het kost de netbeheerders nog zeker zes jaar a tien jaar om het net aan te passen. Door in de tussentijd af te stappen van een ‘first come first serve’-principe kan maatschappelijke pijn voorkomen worden, denkt Sanders. “Als een verzorgingshuis, een datacenter en een zonnepark allemaal een aansluiting willen, moeten we de discussie voeren over de meest wenselijke volgorde van aansluiten.”