De wereld bestaat voor zo’n 71 procent uit water. Slechts 2,5 % is bruikbaar zoetwater, waarvan het grootste deel in ijskappen en gletsjers zit. Ongeveer 1% van het zoete water zit in meren en rivieren en de rest zit in de grond. Al dit zoete water is de bron van het leven op aarde.
Slechts 1% van het water op aarde is drinkbaar en dat moeten we me met 7 miljard mensen delen. Door innovatie en technologische ontwikkelingen ontstaat er langzaam verbetering. Zo bouwde architect Michael Pawlyn een kas in de Namibische woestijn, waar zeewater wordt omgezet in zoetwater. Onderzoekers van de Saoedische King Abdullah universiteit (KAUST) ontwikkelden een ontzouter met steenkool en katoenen watjes. Deze projecten staan nog in de kinderschoenen, maar laten zien dat er aan oplossingen gewerkt wordt voor zoetwaterschaarste.
Daarnaast moeten we volgens kennisinstituut Deltares blijven monitoren op de waterbeschikbaarheid, de tekorten, de maatschappelijke gevolgen daarvan om duurzame oplossingen te bedenken die bestand zijn tegen een steeds extremer klimaat. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) werkt aan een landelijk waterbeleid actieplan. Want als we verdroging willen tegengaan, moeten we slimmer en zuiniger omgaan met water. De consument, de boeren en de industrie kunnen … nee … moeten hieraan bijdragen.