Voor het eerst bracht een groot team van wetenschappers alle ecosystemen op onze planeet in kaart. Ze verdeelden de aarde in de vier rijken: zee, zoetwater, land en ondergronds, en lieten hier tientallen domeinen onder vallen. De typologie is cruciaal voor een effectief biodiversiteitsbeleid.
De ‘global ecosystem typology’ is het gebundelde werk van tientallen verschillende organisaties en meer dan honderd ecosysteemspecialisten uit de hele wereld. De wetenschappers van de Universiteit van Nieuw-Zuid-Wales (UNSW) in Sydney hadden de leiding en publiceerden het werk onlangs in Nature. Tevens maakten ze de global ecosystem typology openbaar toegankelijk via deze website.
Het onderzoek werd gepubliceerd op dezelfde dag dat het Wereld Natuur Fonds de alarmklokken luidde. Sinds 1970 zijn de populaties van wilde dieren met 69 procent afgenomen. Volgens de wetenschappers biedt een bredere focus op zowel ecosystemen als soorten een grotere kans op het behouden van dieren en planten, evenals de functies die de natuur de mens biedt. De onderzoekers hopen dat beleidsmakers en de industrie de typologie als context gebruiken voor de plannen die ze maken. Het kan hen helpen bij het nemen van beslissingen, bijvoorbeeld over de keus waar bescherm- en herstelkansen het grootst zijn, of infrastructurele ontwikkelingen de minste milieu-impact hebben.