Circulariteit is de laatste jaren, ook in het bedrijfsleven, een veelbesproken onderwerp. Zo moet de recycling van elektronische apparaten aan strenge normen voldoen. Als toonaangevende elektronicarecycler biedt Mirec bedrijven en organisaties een uitgebreid pakket aan recyclingdiensten voor elektrische en elektronische apparatuur, conform de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving.
Volgens commercieel directeur Alfred Jager en managing director Jan Visser werkt het bedrijf in feite al jaren circulair en kan men 90 tot 100% van de materialen die binnenkomen recyclen. Jager vertelt dat het bedrijf is gecertificeerd volgens CENELEC type 2. Dat betekent dat elektronica verwerkt en teruggebracht wordt naar de originele grondstof. Dit in tegenstelling tot type 1-bedrijven, die alleen mogen inzamelen. Veel partijen waar elektronica vrijkomt, kennen dit verschil niet. Toch is het, zeker voor het milieu, wel heel belangrijk. Jan Visser zit al sinds 1984 in de recycling en geeft aan dat er de afgelopen jaren veel veranderd is. Jan: “Producten zitten steeds complexer in elkaar, dat maakt de recycling lastiger. Ook zijn materialen veranderd. Zo zijn Lithium-ion batterijen erg gevaarlijk en is goede verwerking hiervan nog belangrijker.”
Bij het in Eindhoven gevestigde bedrijf komen allerlei soorten materialen binnen. Van printplaten tot servers en van afgedankte apparatuur tot pc’s. Na de verwerking ontvangen de klanten een vernietigingsverklaring, waarmee ze kunnen aantonen dat de producten niet meer in die vorm gebruikt kunnen worden. Ook op andere manieren draagt Mirec bij aan een betere wereld. Alfred: “We krijgen steeds vaker verzoeken tot refurbishment.”