De zorgsector in Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn, maar is nu nog verantwoordelijk voor ca 7% van de CO2-uitstoot, 13% van het grondstofgebruik en 4% van het afval. Ziekenhuizen stoten per jaar ongeveer evenveel CO2 uit als Tata Steel en de NS samen, door het benodigde energiegebruik voor de verwarming, verlichting en medische apparatuur.
Ook op het gebied van recycling dient veel te gebeuren. Uit TNO-onderzoek blijkt dat in ziekenhuizen meer CO2-reductie mogelijk is dan tot nu toe werd gedacht en her en der springt men daar al op in. Enkele actuele voorbeelden: Radboudumc wil ‘de meest groene OK van Europa’ creëren door gescheiden inzameling van afvalstoffen – plastic, papier, glas, batterijen en aluminium. De grootste impact kwam echter door de overgang in het gehele ziekenhuis van wegwerp bloeddrukbanden naar herbruikbare versies. Dit initiatief leidde ook tot kostenbesparing.
Het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam wegwerpdekens in operatiekamers door herbruikbare, wasbare dekens. Dat scheelt wekelijks vijftig volle vuilniszakken. De herbruikbare dekens moeten natuurlijk goed worden gereinigd om de hygiëne te waarborgen en hier is dan ook een belangrijke rol weggelegd voor de textielverzorgingsbranche.