Okra – groente die oceanen zuivert van microplastics.

De groene okra is een bekende groente in de Aziatische en Afrikaanse keuken. Onderzoek toont echter aan dat het kan worden gebruikt in het gevecht tegen microplastics.  Deze deeltjes komen niet alleen in zee, maar uiteindelijk bij de mens terecht en kunnen zelfs de hersenen aantasten. In Nederland – als een van de eerste landen – begon in 2019 een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van de plasticdeeltjes. De eerste resultaten uit dit onderzoek zijn alarmerend.

De microplastics kunnen al wel uit het water worden gefilterd, maar dat gebeurt nu met kunstmatige chemicaliën. De onderzoekers aan de Tarleton State University in Texas wilden daar een natuurlijk alternatief voor vinden. Ze onderzochten aloë vera, cactus, fenegriek, tamarinde en psyllium – een vezel van de huiden van verschillende zaden. Okra bleek het beste te werken.

In combinatie met fenegriek kan de groente zeewater zuiveren van microplastics, bovendien kunnen de polymeren van de plant in combinatie met tamarinde het beste de plastics uit zoetwater zuiveren.

Volgens onderzoeker Rajini Srinivasan werken de okra-extracten net zo goed als de kunstmatige chemicaliën die nu worden gebruikt. Ze hoopt dat de bevindingen van haar onderzoeksteam commercieel vermarkt kunnen worden, zodat er meer microplastics op een natuurlijke manier uit het water kunnen worden gefilterd.

Scroll naar boven