Stichting Kennisplatform WHOA wijst op het onlangs gepubliceerde kwijtscheldingsbeleid van het UWV. Uit dit beleid volgt tegen welke voorwaarden een kwijtscheldingsverzoek van zogenaamde NOW-schulden in behandeling kan worden genomen en – afhankelijk daarvan – ook daadwerkelijk tot kwijtschelding van NOW-schulden zou kunnen leiden.
De stichting noemt dit een vooruitgang, omdat hiermee eindelijk een formeel kader voor kwijtschelding van NOW-schulden bestaat en daarmee een stuk voorspelbaarheid bij het herstructureren van schulden door en voor ondernemers.
De Stichting Kennisplatform WHOA werd opgericht wegens de invoering van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord die sinds 1 januari 2021 van kracht is en kent op dit moment 8 samenwerkingspartners. Middels dit onafhankelijke kennisplatform worden professionals die zich op dagelijkse basis bezighouden met herstructureren van schulden met elkaar in contact gebracht en delen zij onderling kennis en praktijkervaring.
Oude situatie
Aanvankelijk stelde het UWV zich op het standpunt dat kwijtschelding van NOW-schulden niet mogelijk zou zijn, omdat het kwijtschelden van een subsidie (NOW) als verboden staatssteun zou kwalificeren. De rechtbank Rotterdam heeft inmiddels geoordeeld dat kwijtschelding géén verboden staatssteun oplevert. Het informele kwijtscheldingsbeleid dat er wel bestond binnen het UWV was gebaseerd op de algemene bestuursrechtelijke kwijtscheldingsbepaling vervat in de Algemene Wet Bestuursrecht, namelijk: kwijtschelden indien de nadelige gevolgen van de invordering onevenredig zijn in verhouding tot de met de invordering te dienen doelen.
Voorwaarden
Het UWV heeft een concreet toetsingskader gecreëerd aan de hand van een vijftal voorwaarden waaraan een kwijtscheldingverzoek van de ondernemer dient te voldoen:
- Inzichtelijk maken dat de onderneming niet voort kan bestaan indien álle schulden afbetaalt dienen te worden;
- De hoogte van de totale NOW-schuld staat vast;
- De financieel-economische situatie van de onderneming is duidelijk;
- Er is een compleet overzicht van alle schuldeisers en schulden;
- Van fraude of misbruik t.a.v. de NOW-tegemoetkoming is geen sprake.
Verwachting
Op dit moment zijn er in Nederland nog veel ondernemers die te kampen hebben met onder andere fiscale schulden en NOW-schulden, als gevolg van de gevolgen van de coronamaatregelen.
Die ondernemers kunnen het heft in eigen hand nemen door een kwijtscheldingsverzoek te doen aan hun crediteuren, waaronder ook het UWV. Door het UWV zal een dergelijk verzoek nu worden getoetst aan het nieuwe kwijtscheldingsbeleid.
Voor meer informatie gebruik onderstaande link: https://www.accountancyvanmorgen.nl/2023/11/14/nieuw-kwijtscheldingsbeleid-uwv-voor-now-schulden/