Vanaf 1 juli 2023 verandert de periode van loondoorbetaling voor zieke AOW-werknemers. Ouderen met een AOW-uitkering die in loondienst werken, hebben op dit moment nog recht op 13 weken loondoorbetaling. Deze termijn wordt verkort naar 6 weken.
Doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd
Per 1 januari 2016 is de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd in werking getreden. Hierin staan regels die het aannemen van AOW-gerechtigde werknemers aantrekkelijker moet maken op het gebied van arbeidsrecht. Het financiële risico dat men als werkgever loopt als een AOW’er in dienst (langdurig) ziek wordt, is met deze wet een stuk kleiner.
In de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd zijn regels opgenomen over opzegverbod, loondoorbetalingsplicht bij ziekte en een kortere duur van recht op ziekengeld.
Termijn van 13 weken onderdeel van overgangsregeling
De loondoorbetalingstermijn van 13 weken is onderdeel van een overgangsregeling. Het oorspronkelijke voorstel van 6 weken loondoorbetaling voor zieke AOW’ers treedt binnenkort na een evaluatieperiode in werking.
De overgangsregeling was bedoeld om te kijken of werknemers die nog (net) niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, niet benadeeld zouden worden. Er werd rekening gehouden met mogelijke verdringing van deze groep. Na evaluatie blijkt dit niet het geval, dus wordt de loondoorbetalingsperiode alsnog verlaagd naar 6 weken.
Overgangsrecht voor bestaande ziektegevallen
Voor sommige AOW’ers geldt een overgangsrecht:
- Als een AOW’er al ziek is vóór de ingangsdatum van de wijziging (1 juli 2023), dan blijft de doorbetalingsperiode van 13 weken gelden. Werknemers die op of na 1 juli 2023 ziek worden, hebben recht op de kortere loondoorbetalingsperiode van 6 weken.
- Zit er minder dan 4 weken tussen verschillende ziekteperioden? Dan wordt dit gezien als 1 ziekteperiode. Dus wordt een AOW’er in loondienst ziek vóór 1 juli 2023 en herstelt hij of zij binnen 13 weken? Als de werknemer vervolgens binnen 4 weken weer ziek wordt, moet de werkgever het loon ook volgens de oude regels doorbetalen en de maximale termijn van 13 weken volmaken.
Wetswijziging is nog niet definitief
De wetswijziging is trouwens nog niet definitief en ligt voor goedkeuring bij de Tweede en Eerste Kamer. De gekozen datum van 1 juli 2023 moet werkgevers en werknemers voldoende tijd bieden om zich voor te bereiden op de wetswijziging.