Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in mei negatiever dan in april. De conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. De schommelingen van de economische groei op korte termijn worden de conjunctuur genoemd. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens een afgelopen maand c.q. kwartaal heeft gepubliceerd. Enkele uitkomsten:
Huishoudens hebben in april 2023 0,3 procent meer aangeschaft dan in april 2022. Ook nu werden weer meer diensten ingekocht, maar minder goederen. De prijzen voor consumenten stegen in mei 2023 met 0,2 procent ten opzichte van april. Het prijspeil was in de afgelopen twaalf maanden in oktober 2022 het hoogst. Tot februari 2023 daalde het prijspeil. Vanaf februari zijn de prijzen vier maanden op rij gestegen. De omzet in de horeca groeide in het eerste kwartaal van 2023 met 2,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het volume daalde echter met 0,3 procent. De omzet van logiesverstrekking nam met 3,7 procent toe, de omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 1,9 procent.
Consumenten waren in mei vrijwel even negatief als een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is laag en lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten was in mei opnieuw minder positief, maar lag boven het langjarig gemiddelde.