Kan gin gemaakt met gezuiverd waswater beter smaken dan gin gemaakt met bron- of kraanwater? Ja, dat is de mening van het Belgische Hydro Global Solution en distilleerderij Sterkstokers.
Hydro Global Solution is een joint venture tussen Christeyns en Veride, opgericht in 2021. De multinational Christeyns (gevestigd in Gent) produceert wasmiddelen en washulpmiddelen voor industriële wasserijen. Veride is een bedrijf uit Geel dat technologie voor waterzuivering en hergebruik ontwikkelt. Twee jaar geleden introduceerde de joint venture het ‘HydRO’-systeem voor wasserijen, waardoor industriële wasserijen minimaal 80 procent van het afvalwater kunnen hergebruiken. Onder meer de wasserijen Cailliau in Ieper, Clova in Wommelgem, Don Bosco in Sint-Niklaas, Klaratex in Wevelgem en Nedlin in Elsloo in Nederland gebruiken het systeem voor wasserijen.
Enkel als relatiegeschenk
Om duurzaam waterbeheer en HydRO voor wasserijen te promoten tijdens de internationale wasbeurs EXPOdetergo in Milaan in oktober 2022, besloot Hydro Global Solution een gin te produceren met behulp van gezuiverd afvalwater uit wasserijen. Het bedrijf deelde op de beurs 250 flessen “HydRO Gin” uit als relatiegeschenk. De smaak werd zo goed ontvangen dat de vraag rees waar je de gin kon kopen. Sterkstokers heeft inmiddels 500 halve literflessen extra geproduceerd, die via de webshop van de distilleerderij te koop zijn voor 36 euro per fles. Naast kruiden en alcohol bestaat de gin voor 62 procent uit gezuiverd afvalwater van industriële wasserijen.
De gin heeft een alcoholgehalte van 38 procent. Het BELAC-geaccrediteerde laboratorium Normec Foodcontrol in Wetteren bevestigde dat het gezuiverde afvalwater voldoet aan de drinkwaternormen.
Omdat HydRO-water geen mineralen bevat, wordt het als minder dorstlessend beschouwd. Volgens meesterdistilleerder Thomas Cuyvers uit Sterkstokers is dit voor sterke drank juist een groot voordeel. “Hoe zachter het water, hoe zuiverder en lekkerder het is”, zegt hij.
Waardevol goed: water
Door te bewijzen dat gezuiverd afvalwater van wasserijen zelfs geschikt is voor de productie van jenever, wil men wasserijen overtuigen om afvalwater van wasserijen te behandelen in plaats van dit in het riool te lozen.
Bron: R+WTextilservice