Gezonde voeding op ‘t werk… gezond personeel aan ‘t werk!

Eind vorig jaar bleek uit CBS cijfers dat het ziekteverzuim 5,6 procent bedroeg, ongeveer net zo hoog als in 2000 met het hoogste verzuim in de afgelopen decennia. Ziekteverzuim is een grote uitdaging voor veel ondernemingen. Behalve de aanzienlijke financiële gevolgen, leidt het tot dalende productiviteit en bij langdurige ziekte tot extra stijgende kosten. Bovendien is het vinden van vervangend personeel in de huidige arbeidsmarkt lastig, waardoor de werkdruk van de overige werknemers toeneemt. Deze verhoogde werkdruk kan leiden tot werkstress en dat zorgt voor nog meer verzuim.  

Wetenschappelijk onderzoek van Public Health Nutrition toont aan dat je juist op de werkplek gezondheid kunt bevorderen. Er is bijna geen andere plek waar mensen zoveel tijd doorbrengen als op hun werk. Het verminderen van ziekteverzuim begint dus op de werkplek zelf waar een stabiele en gecontroleerde omgeving de basis kan zijn voor initiatieven ter bevordering van de gezondheid. Organisaties kunnen bijvoorbeeld gezonde maaltijden aanbieden in het bedrijfsrestaurant, regelmatige lichaamsbeweging stimuleren en sportfaciliteiten op het werk het bieden  

Door te investeren in de gezondheid en het welzijn van werknemers, kunnen ondernemingen niet alleen de kosten van ziekteverzuim verlagen, maar ook de productiviteit en tevredenheid van werknemers verhogen. Kortom, een gezonde werkplek is een win-win voor zowel werknemers als organisaties.  

Scroll naar boven