In samenwerking met de Nederlandse stichting Circle Economy heeft Fashion for Good het project ‘Sorting for Circularity Europe’ afgerond. Uit de 16 maanden durende studie in België, Duitsland, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk blijkt in deze landen 74% (in totaal 494.000 ton) textiel direct beschikbaar te zijn voor fibre-to-fibre recycling. Dit vertegenwoordigt een waarde van 74 miljoen euro aan gesorteerd en gerecycled textiel dat terug in de waardeketen wordt gebracht.
Men voerde analyses uit om achter de samenstelling van textielafval in Europa te komen. Katoen bleek de dominante vezel te zijn (42%), gevolgd door een grote aanwezigheid van materiaalmengsels (32%), met veel polykatoen (12%). Geconcludeerd kon worden dat – op basis van materiaalsamenstelling, kleur en de aanwezigheid van ritsen en knopen e.d. – 21% van de geanalyseerde materialen gebruikt kan worden als grondstof voor mechanische recycling. Terwijl 53% geschikt is voor chemische recycling. Op dit moment wordt slechts 2% van het post-consumer textiel gebruikt voor fibre-to-fibre recycling.
Het ligt in de lijn der verwachting dat de hoeveelheid ingezameld textielafval in de komende jaren zal toenemen. Meer investeringen en beleidswijzigingen zijn nodig om de sorteercapaciteit te behouden en te vergroten. Fashion for Good roept merken en fabrikanten op zich meer te richten op circulaire ontwerppraktijken en gerecyclede vezels.