Energiemarkten: lagere prijzen door fragiele ontspanning

De energieprijzen bezorgen veel mensen de nodige hoofdzorgen. Door de nodige onrust in de samenleving en economie blijven de prijzen niet alleen op een extreem hoog niveau maar zijn ze ook erg volatiel oftewel erg bewegelijk. Nadat zo rond medio december een dalende lijn werd ingezet, lieten de prijzen in de tweede helft van januari weer een forse opwaartse beweging zien. 

Nu het weer milder is geworden en voorlopig lijkt te blijven en erg veel windenergie opgewekt is, is er ruimte voor een voorzichtige daling. De angst dat er niet genoeg gas is om de huidige winterperiode door te komen, is afgenomen.

Er wordt meer LNG-gas aangevoerd en ook wordt er momenteel meer gas door Rusland geleverd tegen lagere prijzen. De spanningen rond Oekraïne en de in januari sterk verminderde toevoer vanuit de grens tussen Slowakije en Oekraïne dreven de prijzen op maar inmiddels is deze situatie weer hersteld.

De elektriciteitsprijzen daalden door de forse productie van windenergie. Overigens wil veel wind niet per definitie tot meer opwek en lagere prijzen leiden. Soms worden windmolens om veiligheidsreden stilgezet.

De CO2-prijzen hebben veel invloed op de energieprijzen. Met CO2-rechten wordt veel gespeculeerd hetgeen prijsopdrijvend is. Binnen “Europa” wordt hier nu naar gekeken. De prijzen stegen in de afgelopen periode richting de 90 euro grens. Opnieuw werd deze niet doorbroken door de dalende gasprijs.

Hoe de olieprijs zich zal ontwikkelen is de vraag. Rusland kan de export zelf beperken of sancties opgelegd krijgen. Of de voorgenomen productieverhoging van de OPEC-landen daadwerkelijk gerealiseerd wordt, is eveneens de vraag.

Er is sprake van prijsdalingen maar of deze door zullen zetten is nog de vraag. Allerlei prijsbepalende factoren worden ook door de geopolitieke spanningen beïnvloed. Sentimenten kunnen snel omslaan. De situatie blijft vooralsnog fragiel. 

Scroll naar boven