Onderzoekers van het MIT hebben een manier bedacht om zowel voedselverspilling als plasticvervuiling aan te pakken. Met behulp van zijde maken ze producten die langer houdbaar zijn, zonder gebruik van plastic. Benedetto Marelli – een assistent-professor aan het MIT – gebruikt hiervoor de afvalproducten van de zijde-industrie.
In zijde zit het eetbare eiwit fibroïne. Met behulp van zout, water en warmte zet hij de eiwitten om in een kleurloze vloeistof. Marelli legt in het NeoLife Magazine uit hoe het werkt. De verkregen gel wordt gezuiverd en er worden nanostructuren van gemaakt. Wanneer de vloeistof over het eten wordt gegoten, stolt het. Zo ontstaat een flexibele, eetbare coating die ervoor zorgt dat het eten helemaal is afgedicht. Volgens de onderzoekers is de coating smaakloos, geurloos, onzichtbaar en kan hij op bijna ieder voedselproduct worden toegepast. Zowel op fruit, vlees als groenten. Daarmee blijft het eten zelfs op kamertemperatuur tot een week langer goed.
De eetbare coating lijkt ook een (deel)oplossing te bieden voor de plasticvervuiling. Met zijn start-up Mori wil Marelli het concept uitbreiden en opschalen. Onlangs haalde het bedrijf met een investeringsronde 50 miljoen dollar op. Met het geld wil men onderzoek doen naar het langer vers houden van andere producten en wordt uitbreiding naar andere landen gepland.