De eeuwige vervuiling van ons drinkwater door PFAS

“PFAS” – poly- en perfluoralkylstoffen – zijn een groep van meer dan negenduizend schadelijke chemische stoffen die door mensen zijn gemaakt. De stoffen veroorzaken ernstige gezondheidsproblemen – van kanker tot onvruchtbaarheid – en breken maar moeilijk af in het milieu. Hierdoor worden ze de “forever chemicals” genoemd.

Wetenschappers van de universiteit van Stockholm en het ETH in Zürich hebben ontdekt dat ook ons regenwater vol PFAS zit. Het valt met bakken uit de lucht en wordt zelfs aangetroffen op de meest afgelegen plaatsen ter wereld, zoals in de sneeuw in de Himalaya. Ook op Antarctica en in de Tibetaanse hoogvlakte is het onveilig regenwater te drinken.

“Op dit moment kunnen we nog maar weinig doen om de verspreiding van PFAS op aarde in te perken”, concludeert professor Martin Scheringer van het ETH in Zürich, een van de auteurs van de studie in Environmental Science & Technology. “PFAS zitten in een voortdurende kringloop en zullen de milieunormen blijven overschrijden in de toekomst.”

Scroll naar boven