Kantamanto in de Ghanese hoofdstad Accra is een van de grootste tweedehands textielmarkten ter wereld. Iedere week komen hier zo’n honderd containers aan met ongeveer 15 miljoen afgedankte kledingstukken uit de hele wereld.
In de marktkraampjes combineren naaisters delen van oude Gucci-jurken met Adidas, Primark met Nike of denim met stukken overhemd van synthetische vezels. Naar schatting werken er zo’n 30.000 mensen in ongeveer 5.000 kraampjes. Zij moeten zonder sociale zekerheid of bescherming tegen de vaak vrijkomende chemicaliën. Hier tref je de keerzijde van de wereldwijde beschikbaarheid van goedkope kleding.
Kan er iets gedaan worden om te voorkomen dat afgedankte kleren elders een probleem worden? Ja zeker! Allereerst is meer internationale regelgeving nodig, zodat er meer gerecycled wordt en er minder (fast-)fashion afval ontstaat. Daarnaast kopen mensen in rijkere landen veel dingen die ze niet echt nodig hebben en dit zorgt voor veel afgedankte kleding die in Afrika terecht komt. De consument kan ook zelf veel doen … meer nadenken voor hij/zij wat koopt!
De medeoprichter van de OR Foundation, Branson Skinner, ziet graag dat de consument een nieuwe relatie tot onze eigen kleding krijgt. “We moeten ze weer meer waarderen en niet zo snel weggooien.” (Beeld: OR Foundation)