Coronavirussen ontwikkelen doorlopend mutaties. Dat geldt ook voor Sars-COV2. Op de Delta variant na ging het tot voor kort om een beperkt aantal kleine mutaties die geen aantoonbare veranderingen in de effecten van het virus veroorzaakten.
Inmiddels zijn er meer dan 1000 mutaties geïdentificeerd. Daarvan verdwijnen de meeste vanzelf weer en zijn relatief ongevaarlijk. Maar … mutaties kunnen zich verder blijven ontwikkelen in delen van de bevolking die niet zijn gevaccineerd.
De meest recente, overheersende variant is Omicron. De nu dominante BA.1 variant hiervan heeft echter neefjes die tot nu toe nogal onder de radar zijn gebleven. Volgens wetenschappers is er nu een stijging van het aantal gevallen te zien door een nieuwe variant van Omicron – bekend als BA.2 – die BA.1 in delen van Europa en Azië begint te overtreffen.
Deze nieuwe Corona-variant bevat een “extreem hoog aantal” mutaties en kan verdere ziektegolven veroorzaken door de afweer van het lichaam te ontwijken. Wetenschappers onderzoeken de nieuwe mutatie en maken zich zorgen over de gevolgen voor vaccins en herinfecties, ook al zijn er momenteel nog te veel onbekenden om conclusies te trekken over de risico’s van de nieuwe mutatie.