CIRCULAIR TEXTIEL INDIA – NEDERLAND: HOE BEDRIJVEN DE HANDELSPOTENTIE NOG BETER BENUTTEN

Als het aan de Nederlandse overheid ligt is het gebruik van gerecyclede materialen binnen de textielsector over een paar jaar verplicht. Mede daarom zijn steeds meer Nederlandse partijen bezig om hierover kennis te ontwikkelen en te innoveren. In dit proces kunnen ze niet om productielanden zoals India heen: een van de grootste textielproducenten ter wereld met enorm potentieel in de overgang naar circulaire textielproductie. Met recht dus een textielwalhalla. Het land pioniert al jaren en heeft meerdere successen geboekt in het recyclen, spinnen en weven van afgedankt textiel.  Deze kans om de nieuwe,  circulaire economie dichterbij te brengen kan niet op de plank blijven liggen. MVO Nederland startte daarom met RVO, de Nederlandse Ambassade in India en het INDUS Forum een matchmakingsprogramma om Nederlandse en Indiase ketenpartners bij elkaar te brengen.

DE HANDELSPOTENTIE NOG BETER BENUTTEN

Nederland en India zijn geen onbekende handelspartners van elkaar. Kleding is het op een na grootste importproduct uit India voor Nederland. En jaarlijks verscheept Nederland 13,7 miljoen kilo ingezameld textiel naar India, waar weer nieuwe kleding van wordt gemaakt. Maar daarmee is de groene cirkel echter nog niet rond: de textielindustrie blijft een van de meest vervuilende ter wereld. Daarom wil de Nederlandse overheid in dat in 2025 25% van alle textielproducten van gerecycled materiaal is gemaakt.

Ook India heeft de ambitie om de sector te verduurzamen en heeft in 2019 een nieuw beleid opgesteld om de sector te moderniseren. Een gezamenlijk belang dus. Het doel van het project was om samenwerkingen te verkennen tussen Nederlandse en Indiase textielbedrijven om zo circulair textiel in de keten te versnellen.

AANPAK MATCHMAKING

Om te beginnen voerde MVO Nederland een globale studie uit naar de trends en ontwikkelingen op het gebied van circulair textiel in beide landen. Aansluitend werden partijen opgeroepen met een ‘open call’. Zo konden Nederlandse ondernemers (zoals HAVEP en Groenendijk Bedrijfskleding) en Indiase ondernemers (waaronder Texool en Anandi Enterprise) zich aanmelden om kennis te maken met andere bedrijven. Uit de vele aanmeldingen volgden twintig interviews en tien meetings onder leiding van MVO Nederland. Hierin verkenden geïnteresseerden samenwerkingen op onderwerpen als circulair design en inkoop van textiel. Deze aanpak werd ook gepresenteerd in het webinar “Circular textile opportunities beyond borders” van RVO.

VIJF GESLAAGDE MATCHES

De Nederlandse expertise en innovatie wekte interesse bij de Indiase partijen. Andersom vonden Indiase circulaire textielproducten weerklank bij potentiële Nederlandse afnemers. En dat leverde vijf interessante matches op. Zo kwam er een pilot tot stand om samples te testen. Hoewel de samenwerkingen nog tijd nodig hebben om te groeien, lijkt de impact hiervan al veelbelovend: gerecycled katoen heeft gemiddeld een CO2 en energieafdruk die tien keer zo klein is, gerecycled polyester ongeveer anderhalf keer kleiner. Ook kosten beiden nauwelijks water of land en levert het daarbij nieuwe banen op.

Door in te zetten op Indiase-Nederlandse samenwerking in de textielsector komen we een stap dichterbij de overgang naar circulaire textielproductie – en dus ook richting de nieuwe economie.

(Bron: MVO Nederland, voor artikel klik hier)

Scroll naar boven