Certificering voor traceerbaarheid closed loop gerecyclede kleding

Meer doen met minder grondstoffen

De ambitie van Fristads is een schone en groene planeet door het grondstofgebruik terug te dringen en materialen zoveel mogelijk te hergebruiken. In juni dit jaar behaalde Fristads het QA-CER certificaat niveau 2. Dit is een kwaliteitssysteem voor het inzetten van gerecyclede materialen in Fristads artikelen. Hiermee is Fristads de eerste bedrijfskledingproducent in de Benelux, die de traceerbaarheid van de gerecyclede grondstoffen kan waarborgen.

Fristads heeft dit certificaat behaald vanwege het succesvolle project ‘Closing the loop’. “Als bedrijfskledingfabrikant zijn we intrinsiek gemotiveerd om waardevernietiging tegen te gaan”, zo vertelt Product Specialist Heleen Westerhoff. “We willen de cirkel in de kledingproductie sluiten. Dankzij een samenwerking met PostNL zijn we in 2020 gestart met het inzamelen van gebruikte poloshirts bij de klant. Deze sturen we naar een recyclingbedrijf, die zorgt voor vervezeling en vermenging met biologisch katoen en gerecycled polyester. Gerecycled polyester in combinatie met BCI-katoen zorgt voor stabiliteit en een langdurige, sterke kwaliteit. Dit doek wordt bij Europese partners verder verwerkt om nieuwe poloshirts te maken. Partners, met wie wij een gezonde en solide relatie hebben opgebouwd en die voldoen aan de normen van onze Code of Conduct.”

Closing The Loop

Met het innovatieve concept ‘Closing the loop’ krijgt ingezamelde, afgedragen kleding van Fristads dezelfde functie in nieuwe Fristads-kleding. Van de kleding die we inzamelen en die bruikbaar is voor ‘Closing the loop’ wordt 100% gerecycled waarvan 15% wordt toegevoegd aan nieuwe artikelen. “Dat lijkt misschien niet veel, maar de hoge kwaliteitseisen van Fristads blijven hiermee wel gegarandeerd”, zo stelt Heleen. “Het is een technische uitdaging en een moeilijk proces in de textielindustrie en er is altijd een deel dat niet als closed loop content gebruikt kan worden. Bovendien willen we onderdeel zijn van de oplossing, niet het probleem. Het grootste verschil dat we met ‘Closing the loop’ maken, is dat we meer doen met minder grondstoffen. We reduceren afval, CO2-uitstoot en waterverbruik en maken minder aanspraak op grondstoffen. De reis is soms net zo interessant als de eindbestemming.”

Kwaliteit en bewijslast

De afgelopen periode is de innovatieve werkwijze getest onder relevante omstandigheden om de gewenste kwaliteit te bereiken. Dit proces is succesvol verlopen en door een gecertificeerde partij vastgelegd in een kwaliteitsrapport. Maar daar bleef het niet bij. Heleen: “We wilden immers bewijs leveren voor een correcte beoordeling van ons recyclingproces. Na een uitgebreide zoektocht kwamen we uit bij BQA (Belgian Quality Association). Een internationaal en onafhankelijk certificatiesysteem dat het kwaliteitsmanagementsysteem van het recyclingproces en gebruik van gerecyclede materialen waarborgt. Op neutrale wijze is het proces vastgelegd en traceerbaar gemaakt.” Met het behalen van de QA-CER niveau 2-certificering bewijst Fristads dat er een controlesysteem is ingevoerd waarmee de closed loop gerecyclede inhoud wordt geborgd. “Vooropstaat dat we nooit inboeten op de hoge kwaliteitseisen van Fristads, dit onderbouwen we met de testrapporten van een onafhankelijke derde partij”.

Stap richting toekomst

Heleen is er ervan overtuigd dat deze certificering voor Fristads een belangrijke stap naar de toekomst is. “We kunnen waarde creëren voor onze klanten en partners in de keten en versterken onze positie in de markt als het gaat om circulaire oplossingen. Met dit certificaat overtuigen we graag klanten die duurzame oplossingen nastreven dat wij de juiste partner zijn. Inmiddels is ook Arriva Nederland als klant aangehaakt. Samen werken we naar een milieubewuste en duurzame economie. Welk duurzaamheidsdoel de klant ook heeft, het gaat ons niet enkel om het einddoel, de reis ernaar toe is minstens zo interessant!”

Scroll naar boven