Blauwe waterstof is niet groen

Blauwe waterstof wordt vaak gezien als een schone, groene vorm van energie. Het is een energiebron waarbij waterstof gemaakt wordt met aardgas. Maar … onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten Cornell en Stanford University geloven dat het klimaat hiermee meer schade kan oplopen dan met het verbranden van fossiele brandstof.

De conclusie van nieuw onderzoek dat op 12 augustus is gepubliceerd in het wetenschappelijke medium “Energy Science & Engineering” luidt dat de CO2-voetafdruk om blauwe waterstof te maken meer dan 20% groter is dan het gebruik van aardgas of steenkool rechtstreeks voor warmte. Het is zelfs ongeveer 60% groter dan het gebruik van dieselolie voor warmte. 

Blauwe waterstof is dus geen ‘schone’ oplossing. De enige emissievrije, groene waterstof is gemaakt van hernieuwbare energie. Dit ontstaat wanneer water door elektrolyse wordt geproduceerd – met elektriciteit geleverd door zon, wind of waterkracht – en het water wordt gescheiden in waterstof en zuurstof. Milieuvriendelijke groene waterstof bestaat al, maar is nog niet commercieel te exploiteren.

Robert Howarth – professor ecologie en milieubiologie – die het onderzoeksrapport samen met Mark Z. Jacobson – hoogleraar civiele en milieutechniek – schreef, zegt het zo: “Blauwe waterstof klinkt goed, klinkt modern en lijkt een pad naar onze energietoekomst. Maar het is het niet!”

Scroll naar boven