Bij microbieel weven wordt materiaal gekweekt met behulp van een micro-organisme, zoals een bacterie. Tussen de schering – het skelet van het kledingstuk – laat de Britse startup Modern Synthesis de bacterie k. rhaeticus groeien, die wordt gevonden in kombucha-thee.
De bacterie zet suiker uit landbouwafval om tot een natuurlijk materiaal – cellulose. Dit is de meest voorkomende polymeer op aarde en de bouwsteen voor veel plantaardige materialen, zoals katoen, linnen en hout. Het bedrijf geeft aan dat door dit natuurlijke proces te bestuderen en de voorwaarden voor groei te manipuleren, men kon ‘samenwerken’ met de bacteriën om een nieuw soort materiaal te maken. Het proces van het kweken duurt tien tot veertien dagen.
Het ontstane natuurlijke materiaal gaat als alternatief dienen voor dierlijke en chemische materialen, zoals leer en plastic. Bijkomend voordeel van werken met micro-organismen is, dat het product precies op maat kan worden gemaakt. Hierdoor blijft er geen afval over en zijn vervuilende verwerkingsprocessen daarvan niet meer nodig.
Het bedrijf haalde onlangs 4,1 miljoen dollar op en wil daarmee een proeffabriek bouwen.
Daar moet een laboratorium komen, een bemonstering- en proefproductie om de productie van het natuurlijk materiaal op te schalen. Het is de bedoeling dat de fabriek eind 2022 in gebruik moet zijn.