De eind 2022 door de EU gepubliceerde ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ (CSRD), onderdeel van de Green Deal, is bij veel bedrijven in Europa onbekend, maar is van groot belang voor hun continuïteit. De richtlijn verplicht bedrijven met meer dan 250 werknemers of meer dan 40 miljoen euro omzet om, naast hun financiële jaarrekeningen, vanaf 2025 jaarlijks te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Bijvoorbeeld over CO2-uitstoot, impact op biodiversiteit en de mensenrechtenschendingen in de keten. In totaal raakt de nieuwe CSRD 49.000 bedrijven in Europa direct en indirect ook de toeleveranciers.
Met name de onduidelijkheid over het stellen van doelen, het gebrek aan kennis van de nieuwe EU-regelgeving, het vergaren van data voor de verplichte rapportages en het opzetten van methodes om te rapporteren, leveren problemen op.
Uit onderzoek van Lefebvre Sarrut, moederbedrijf van de Nederlandse uitgever Sdu, blijkt dat veel bedrijven vertrouwen op hun adviseur of accountant of ‘best practices’ van andere bedrijven volgen. Om bedrijven en organisaties te helpen bij deze materie heeft de uitgever het JES-programma (Journey to EPIC Sustainability) geïntroduceerd. Later dit jaar komt men ook met een oplossing waarmee bedrijven hun impact op mens en milieu kunnen berekenen.